Hayvansal ürün içeren, sizi şaşırtacak 14 besin

0
3128

Eğer vejetaryen veya vegan bir beslenme tarzına sahipseniz, hayvansal ürünlerin bazen hiç beklenmedik yerlerde karşımıza çıkma durumlarına karşın hazırlıklı olmamız gerekir. Vejetaryen veya vegansanız, hangi gıdalardan uzak duracağınızı bilirsiniz –bifteğin nereden geldiği oldukça açıktır. Ancak, diğer gıdaların içerikleri o kadar açık olmayabilir. Gıda etiketleri kafa karıştırbilir veya yanlış yönlendirebilir; hatta etsiz gibi görünen bazı yiyecekler gizli hayvansal ürünler içerebilir. Şimdi, vejetaryen veya vegan dostu olmayan aşağıdaki gıda listemize bir göz atabilirsiniz.

Simit ve ekmek çeşitleri

Birçok ekmekte L-sistein diye adlandırılan ve çoğunlukla yumuşatıcı madde olarak kullanılan bir tür amino asit yer almaktadır. L-sistein insan saçından veya kümes hayvanı tüylerinden elde edilir ve pek çok popüler markada kullanılmaktadır. L-sistein kullandıklarını kabul eden firmalar Lender’s, Einstein Bros, Mc Donald’s ve Pizza Hut’dır.

Bira ve şarap

Balık tutkalı, mersinbalığı gibi tatlı su balıklarının mesanelerinden elde edilen jelatin benzeri bir maddedir ve birçok bira ve şarabın berraklaştırma aşamasında kullanılmaktadır. Rafine aşamasında kullanılan diğer ajanlar, yumurta akı, jelatin ve kazeindir. Vegan bira ve şaraplar için Barnivore.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Şekerlemeler

Birçok gıdada, inek ya da domuz kemik, et ve bağ dokularda bulunan kolajen türevi bir protein olan jelatin bulunmaktadır. Çoğunlukla yoğunluk verici veya stabilizatör olarak kullanılır. Birçok şekerlemede, sakızlı şekerde ve sakızda bulunmaktadır. Ayrıca, kırmızı şekerlerde, boya maddesi olarak caccus cacti böceğinin kurutulmasıyla elde edilen özütler kullanılır. Bu içerik sıkça karmin, koşineal ya da karminik asit olarak adlandırılır. PETA, hayvansal ürün içermeyen bir şekerleme listesi oluşturmuştur.

Sezar Sosu

Bir çok Sezar sosu ançüez ezmesi ihtiva eder. Ancak vejetaryen markalar da mevcuttur. Bu nedenle, kullanmadan önce ürün etiketini dikkatle okumak gerekir.

Jöleler

Jölelerin içinde jelatin kullanıldığı bilinmektedir. Deniz yosunundan elde edilen jelatin kıvamında bir madde olan agar-agar kullanarak vegan jöleler hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Marshmallow şekerlemeler

Burada da karşımıza jelatin çıkıyor ama agar-agar kullanarak kendi vegan marshmallowlarınızı yapabilirsiniz. Böylece, bu tatlardan mahrum kalmayacaksınız.

Sütsüz kremalar

Her ne kadar adı ‘sütsüz’ olsa da, birçok kremada sütten elde edilen bir protein olan kazein bulunur.

Omega 3 ürünleri

Kalp sağlığını koruyan içeriklerini öne çıkaran etiketlere sahip birçok ürün, balıklardan elde edilen Omega 3 yağ asitleri içermektedir. Örneğin, Tropicana’nın kalp dostu portakal suyunun etiketinde tilapiyabalığı, sardalye ve ançüez bulunmaktadır.

Yer fıstıkları

Bazı kavrulmuş yer fıstığı markaları jelatin içermekterir, çünkü bu madde tuz ve baharatların fıstıklara yapışmasını sağlar.

Patates Cipsleri

Bazı aromalı cipsler, özellikle peynir tozu içerenler kazein, peyniraltı suyu ve hayvanlardan elde edilen enzimler içermektedir. PETA’nın sitesinde, vegan atıştırmalıklar listesi bulunmaktadır.

Konserve fasülyeler

Birçok konserve fasulye hidrojene hayvani yağ içermektedir. Bu nedenle, hayvansal ürün içermediğinden emin olmak için etiketini kontrol ediniz.

Vanilya aromalı yiyecekler

Nadir de olsa bazı aromalı yiyeceklerde, kunduzun anal salgılarından elde edilen kunduz yağı kullanır. Kulağa çok kötü gelse de, kunduz yağı Amerikan Gıda ve İlaç Derneği (FDA) tarafından GRAS, yani genel olarak zararsız olarak tanımlanmış ve “doğal aroma” olarak listede yerini almıştır. Bu katkı maddesi, sıklıkla pişmiş gıdalarda vanilya yerine kullanılır. Bunun yanı sıra, alkollü içeceklerde, pudinglerde, dondurmalarda, şekerleme ve sakızlarda da kullanılmaktadır.

Beyaz şeker

Şeker esasında beyaz değildir, o nedenle üreticiler beyazlaştırıcı madde olarak sığır kemiklerinden elde edilen kemik kömürü kullanırlar. Kemik kömürü ile filtrelenen beyaz şekerden kaçınmak için, işlenmemiş şeker ya da kemik kömürü filtreleri kullanmayan markaların ürünlerini satın alınız.

Worchestershire sosu

Bu popüler sos da ançüezden yapılmaktadır. Ancak, piyasada vejetaryen markalar bulmak da mümkündür.

HENÜZ YORUM YOK